Kaffets väg från böna till kopp är både lång och komplex. Att odla och rosta kaffe är därmed ett riktigt hantverk – som kräver kärlek, passion och hårt arbete. Men hur såg resan egentligen ut för kaffet i din kopp?
Det hela börjar med ett frö. Fröet växer sedan till ett så kallat kaffeträd där det röda bäret växer. Kaffe, likt körsbär, är en stenfrukt och det är bärets kärnor (mest känt som kaffebönor) som man vill åt. Men processen från frö till böna är lite mer avancerad än vad många kanske först tror.
Kaffeträdet växer oftast i bergsluttningar och bären mognar vid olika tidpunkter. På ett och samma träd, eller till och med på samma gren, kan det därmed finnas omogna, halvmogna och fullmogna bär samtidigt. Detta leder till att man kan behöva plocka bär från samma träd flera gånger. På grund av den tuffa och svårtillgängliga terrängen plockas majoriteten av allt kaffe i världen för hand. Det är i princip bara i delar av Brasilien som man har maskinell skörd i större omfattning.
Efter att bären har plockats från kaffeträdet ska de torkas och rensas. Det finns lite olika metoder för detta vars processer ger kaffet olika karaktär, men huvudsyftet är detsamma – att utvinna själva kaffebönan.
Då kaffet växer i tropiska klimat längt ekvatorn är vägen från kaffeodlingarna till vårt rosteri i Karlstad lång. Det är därför viktigt med smarta transporter. Över havet transporteras vårt kaffe med båt och sedan med tåg ända in i vårt rosteri. Och genom att packa smart kan vi även minska antalet transporter.
Väl i rosteriet rostas i sin tur kaffebönorna för att få ut dess unika smak och arom – en process som vi gör med kärlek, omsorg och stor passion.
Eftersom det finns så mycket som kan påverka kaffets unika smakegenskaper, och då smaken på bönorna kan variera från säsong till säsong, provsmakar vårt smakteam upp mot 300 koppar varje dag. Allt för att kunna säkerställa den goda smaken.
Kaffets väg från böna till kopp är lång och komplex. Men längst hela vägen har kaffet i din kopp har fått mycket kärlek.