1. Hem
  2. »
  3. Kaffeinspiration
  4. »
  5. Kaffekunskap
  6. »
  7. Kaffetrender 2025 – kaffeexperten Anna Nordström spanar

Kaffetrender 2025 – kaffeexperten Anna Nordström spanar

När vi blickar framåt mot kaffetrender 2025 ser vi hur framtidens kaffe ständigt förändras och utvecklas. Här är fem spännande trender som jag ser fram emot att utforska vidare:

1. Kallt kaffe i fokus

Kalla kaffedrycker fortsätter att vinna mark. Med ökande popularitet för varianter som Cold brew* och Nitro coffee* ser vi att dessa drycker nu står för en betydande del av beställningarna på caféer. Det är inte bara yngre kunder som omfamnar kalla alternativ – även fler kaffeälskare söker efter fräscha, svalkande smakupplevelser. Framtidens kaffe blir allt mer varierat och anpassat efter konsumenternas önskemål.

2. Espresso Negroni

För den som är sugen på en barrunda är det framför allt en kaffedrink som gäller, espresso negroni. Förutom espresso bestå den av campari, gin och vermouth.

3. Funktionellt kaffe

Vi lever i en tid där hälsa står i fokus, och detta inkluderar även vårt kaffedrickande. Tillskott av adaptogener och svampar är på uppgång, vilket ger kaffen en extra boost. En mushroom macchiato kanske inte låter som något för alla, men för de hälsomedvetna kan det vara en spännande ny upplevelse.

4. Innovativa kaffeblandningar med AI

AI revolutionerar nu även kaffeindustrin! Från att skapa skräddarsydda blandningar baserat på våra smakpreferenser till bättre produktutveckling – vi kan förvänta oss en ökad användning av teknik för att optimera våra kaffestunder. Kaffeinnovationer som dessa gör det möjligt att optimera smak och kvalitet, vilket innebär att du snart kan få en perfekt anpassad kopp kaffe – skapad av en algoritm.

5. Labb kaffe

Ett finskt statligt laboratorium har utvecklat en metod där man kan framställa kaffe genom att använda celler från kaffeplantor. Tekniken liknar den som används för att framställa labbodlat kött. Cellerna från kaffeplantan placeras i en bioreaktor med näringsmedel och växer sedan. Detta resulterar i en vit massa som sedan kan rostas till något som liknar kaffe.  Enligt forskarna ska det labbodlade kaffet smaka som traditionellt kaffe. Jag är väldigt nyfiken på att smaka!

6. Robusta bönor på frammarsch

Robusta-bönan tar tillbaka sin rätta plats i kaffekopparna. Med en kraftfull smak och ökad kropp börjar många kaffedrickare uppskatta dess karaktär. Det är en tydlig förändring i efterfrågan som markerar mognaden av specialkaffemarknaden

7. Lokalproducerat och hållbart kaffe

Sustainability och lokal produktion går hand i hand. Fler konsumenter blir medvetna om vad det kaffe de köper står för och letar efter alternativ som är både producentvänliga och hållbara. Det handlar inte bara om smak – det handlar om att stötta lokala producenter och göra ett medvetet val.

*Läs mer:

Cold brew

Cold brew är en metod för att göra kaffe där malda kaffebönor bryggs med kallt vatten under en längre tid, vanligtvis mellan 12 och 24 timmar. Denna process ger en mindre syrlig och mer mjuk smak jämfört med traditionellt varmt bryggt kaffe. Cold brew serveras ofta över is och kan blandas med mjölk eller sötningsmedel efter smak. Vill du göra din egen cold brew hittar du grundreceptet här. Eller om du vill veta mer om vår färdiga Cold brew.

Nitro coffee

Nitro coffee är Cold brew-kaffe där man tillsätter kvävgas, vilket ger en krämig och fyllig textur. Kaffet tappas på fat och serveras genom en kran, precis som öl. När gasen släpps ut skapas ett skum på toppen av kaffet, vilket ger en liknande känsla som en stoutöl. Det har ofta en rik och djup smak, vilket gör det till en populär kall dryck.

Kafferapporten 2025 är här

3000 svenskar är tillfrågade och här kan du läsa vad de svarar om sina kaffevanor.

Möt vår coffee expert Anna Nordström

Anna har en tung meritlista i bagaget och har koll på det mesta vad gäller sensorik, bryggning och rostning.

Vi har kaffeutbildningen för dig och ditt företag

Se alla event och utbildningar vi erbjuder för professionell servering, hantering eller arbetsplats.