Kaffe är en del av många människors vardag, och det är en dryck som kan ge oss energi och inspiration. Men kaffeproduktionen har också en påverkan på miljön. Därför är det viktigt att vi konsumerar kaffe på ett schysst sätt.
Här är några tips för att konsumera mer hållbart:
Brygg bara iordning så mycket kaffe som du vet att du kommer dricka upp. Det är lätt att brygga en hel kanna eller hälla upp en stor kopp kaffe och sen glömma att dricka upp det. Men om du bara brygger så mycket kaffe som du faktiskt ska dricka, minskar du risken för att det blir slattar.
Använd en termos. Då håller kaffet sig varmt längre, vilket gör att du inte behöver brygga nytt kaffe så ofta.
Drick upp det du brygger. Kaffe som inte dricks upp är ett onödigt svinn.
Om du mot förmodan skulle få slattar över, frys då in det i iskuber och använd till iskaffe eller i bakning!
Förläng kaffets hållbarhet
Förutom att välja schysst odlat kaffe och minska svinnet kan du också göra något för att förlänga kaffets hållbarhet. Här är några tips:
Förvara kaffet torrt och svalt. Då håller det sig smakrikt och gott längre!
Förvara kaffesumpen i en lufttät behållare. Den kan du sedan använda till att gödsla växter eller göra egen peeling.