Chefs Camp: Traineeprogrammet som hjälper arbetssökande in i restaurangbranschen

Att ta sig in i restaurangbranschen kan vara en utmaning, särskilt för dem som står utanför arbetsmarknaden. Samtidigt lider Sverige av kockbrist. För att möta dessa utmaningar grundades Chefs Camp av den välkända kocken Melker Andersson, tillsammans med entreprenörerna Alexander Throne-Holst och Casten von Otter, två erfarna ledare inom näringslivet. Med stöd från engagerade partners som Löfbergs ger de fler människor en chans att skapa en framtid inom restaurangbranschen.

En bro till arbetslivet

Chefs Camp är inte vilket traineeprogram som helst. Här är fokus på att ge arbetssökande en verklig chans att komma in i branschen. Genom praktisk träning och mentorskap får deltagarna inte bara lära sig grunderna i matlagning – de får också in en fot i arbetslivet.

– Det svåraste är att få det första jobbet. Vi fungerar som en bro mellan arbetslöshet och restaurangköken, säger Alexander Throne-Holst.

Deltagarna rekryteras via Arbetsförmedlingen, Stockholms stad och Jobbentrén, en organisation som arbetar för att hjälpa unga och vuxna i socialt utanförskap att hitta arbete. Programmet pågår under sex månader där deltagarna tränar i köket, arbetar i riktiga restaurangmiljöer och får stöd av erfarna kockar.

– Det handlar om att lära sig genom att arbeta. Vi tror att vi snabbare än andra kan få ut personer i jobb, förklarar Alexander.

Restaurang Skörden – en plats för praktisk träning

En viktig del av programmet sker genom praktiskt arbete i restaurang Skörden på Södermalm i Stockholm, där traineerna får arbeta i en riktig restaurangmiljö. Skörden fungerar som en plattform där deltagarna tränas i allt från förberedelse till service och lär sig hur det dagliga arbetet i ett professionellt kök fungerar.

– Den här typen av praktisk träning går inte att bedriva utan en restaurang. Skörden är den plats där våra traineer får den praktiska erfarenhet som krävs för att lyckas i branschen, säger Alexander.

Löfbergs engagemang – en nyckel till framgång

Chefs Camp hade inte varit möjligt utan partners som tror på förändring. Löfbergs är ett av de företag som stöttar initiativet – och det stödet är ovärderligt.

– Vi har startat ett traineeprogram utan finansiering. Utan företag som Löfbergs hade vi inte existerat idag, berättar Alexander.

Genom att sponsra Chefs Camp bidrar Löfbergs till att fler människor får en chans att skapa en framtid inom restaurangbranschen.

Resultat som gör skillnad

Sedan starten har 30 personer deltagit i programmet. Av dessa har två tredjedelar fått jobb i restaurangkök.

– Min önskan är att de blir kockar, men det viktigaste är att de får ett jobb, säger Alexander.

En av de största framgångarna är att många av deltagarna utvecklar en genuin passion för matlagning under programmet.

– När jag ser en trainee som på fritiden börjar läsa kokböcker och verkligen vill lära sig mer, då vet jag att vi har lyckats, berättar Alexander.

En uppmaning till fler företag

Chefs Camp har visat att det går att göra skillnad – men initiativet behöver fler företag som Löfbergs. Fler partners skulle innebära fler möjligheter för de som står utanför arbetsmarknaden att få en ny start.

– Alla ska få chansen att åka med. Det är så vi bygger ett starkare samhälle, avslutar Alexander.

För företag som vill göra skillnad på riktigt finns här en chans att vara med och förändra liv.

Här hittar du mer information om Chefs Camp och restaurang Skörden

Läs fler artiklar:

Kafferapporten 2025 är här

3000 svenskar är tillfrågade och här kan du läsa vad de svarar om sina kaffevanor.

Möt vår coffee expert Anna Nordström

Anna har en tung meritlista i bagaget och har koll på det mesta vad gäller sensorik, bryggning och rostning.

Vi har kaffeutbildningen för dig och ditt företag

Se alla event och utbildningar vi erbjuder för professionell servering, hantering eller arbetsplats.